صدور چک در روز تعطیل در ایران از نظر قانونی مشکلی ندارد و تاریخ چک الزاما نباید با روز صدور آن یکسان باشد. با این حال، به دلیل اینکه بانکها در روزهای تعطیل معمولاً فعالیت ندارند، چک صادر شده در روز تعطیل عملاً قابل وصول نیست و ممکن است نیاز به تاریخگذاری مجدد برای اولین روز کاری بعد از تعطیلی داشته باشد.
فرقی ندارد چک زماندار باشد یا چک روز باشد، چنانچه تاریخ آن برای روز تعطیل ثبت گردیده باشد، به آن، چک روز تعطیل میگویند.
چنانچه اولین روز کاری پس از تاریخ چک به بانک مراجعه نمودید و چک دارای یکی از شرایط زیر بود، میتوانید چک را برگشت بزنید:
- حساب موجودی کافی نداشته باشد.
- حساب کسری موجودی داشته باشد.
- مبلغ حروفی با عددی آن مغایرت داشته باشد.
- اطلاعات رو برگه فیزیکی چک با سامانه صیاد مغایرت نداشته باشد.
- امضاء صادرکننده مطابقت نداشته باشد.
- امضاء دارای نقص باشد.
توجه داشته باشید که چک مربوط به روز تعطیل را نمیتوانید در همان روز برگشت بزنید، زیرا این کار نیاز به مراجعه حضوری به بانک دارد.
وضعیت صدور چک در روزهای تعطیل
یکی از مسائل مهمی که اکثر افراد درباره صدور چک سوال میکنند، وضعیت صدور چک در روزهای تعطیل است. در واقع، در قانون صدور چک، مفهوم صدور چک در روزهای تعطیل و غیرتعطیل فرقی نمیکند. اما تنها تفاوت آن این است که چکی که در روزهای تعطیل صادر میشود، طبق قوانین کیفری چک دیگر از طریق راه کیفری قابل مطالبه نیست. در واقع، اصل بر این است که چک روز است یعنی در همان روز صدور ، پرداخت می شود.
چک های وعده دار
اما امروزه استفاده از چکها تغییر کرده و بیشتر آنها وعده دار هستند، به عبارت دیگر، یعنی تاریخ صدور چک با تاریخ پرداخت آن متفاوت است. طبق قانون، اگر چکی وعده دار است، برگشت خورده و پرداخت نشود، امکان شکایت کیفری از آن چک وجود نخواهد داشت. تنها راه اقدام ممکن، مطالبه حقوقی مبلغ چک یا مطالبه چک از طریق اداره ثبت است. چکهای صادرشده برای روزهای تعطیل قابل پاس نیست و به خودی خود وعدهدار بودن آن ثابت میشود. مطابق قانون چک کیفری امکان شکایت کیفری از چکی که برای روز تعطیل صادر شده، وجود ندارد.
پاس شدن چک صیادی در روز تعطیل
- همانطور که پیشتر گفتیم، چک روز تعطیل را نمیتوانید در همان روز وصول نمایید. به همین دلیل این کار به اولین روز کاری موکول میشود.
- چنانچه شما صادرکننده چک بودهاید و حساب شما دارای کسری موجودی است، میتوانید اولین روز کاری بعد تاریخ چک به بانک مراجعه نمایید و کسری حساب را برطرف نمایید.
- البته چنانچه مبلغ کسری کم باشد میتوانید این کار از طریق کارت بانکی خود در هرساعتی نیز انجام دهید تا روز بعد در اسرع وقت چک صیادی شما پاس شود.